• Amsterdam
 • Den Haag
 • Haarlem
 • Delft
 • Utrecht
 • Maastricht (e.o.)
 • Kies hier eerst jouw stad
   
  naam, keuken of lokatie postcode of straatnaam + plaats
  • Alle steden
  • Mijn dichtstbijzinde stad

  De scholen zijn weer begonnen!

  eerste schooldag

  Ouders met kinderen vanaf vier jaar weten het: de scholen zijn weer begonnen! Gaat je kindje dit jaar voor het eerst naar school, dan is het een spannende tijd, maar ook erg leuk, zo’n nieuwe fase! Heb je ook nog kleinere kinderen, dan krijgen die nu misschien wat meer aandacht op de papa- of mamadag.

  Wat soms best lastig is: hoe breng je je kleuter veilig naar school, als je ook nog een baby, dreumes of peuter bij je hebt? Hier een paar opties:

   

  Met de auto

  Veilig en snel, maar niet zo goed voor het milieu. Wel handig als je daarna door moet naar je werk (als dat ver weg is) en je kan ook je boodschappen makkelijk meenemen. Let erop dat je goedgekeurde kinderzitjes gebruikt, die geschikt zijn voor de leeftijd, lengte en gewicht van je kindjes. Sinds juli 2013 is er naast de ECE-R44 een nieuwe norm bij, de R129 (i-Size). Hierbij moeten kinderen tot 15 maanden verplicht tegen de rijrichting in worden vervoerd. Uit onderzoek blijkt dat het achterwaarts vervoeren van kinderen veel veiliger is dan voorwaarts. In Scandinavië moeten kindjes zelfs tot 4 jaar achterwaarts vervoerd worden. Kijk voor meer info over de nieuwe Europese norm  en over kinderstoeltjes op www.anwb.nl/auto/tests/autostoeltjes/autostoeltjes-wat-is-i-size en op www.consumentenbond.nl/autostoeltje/langer-achteruitkijken (Koop geen tweedehands autostoeltje, dat is dan wel goedkoper, maar je weet niet wat ermee gebeurd is en een botsing kan invloed hebben op de veiligheid van het stoeltje!)

  achterbank

  Met de fiets

  Goed voor het milieu, je conditie en als je goed uitkijkt ook veilig. Mijn kinderen moeten altijd een helm op op de fiets! Of ze nou op hun eigen fietsje fietsen, bij mij voor- of achterop of in de bakfiets of fietskar: een helm is belangrijk! Bij een val of aanrijding wil je zeker weten dat hun hersentjes goed beschermd zijn. Koop een helm die goed past, anders heb je er niets aan. (Binnenkort test ik hier de helmen van NutCase, stay tuned dus!) Nederland is natuurlijk een fietsland, en fietsen met kinderen kan op verschillende manieren:

  • Zelf fietsen op een kinderfiets. Dit kan natuurlijk pas op straat als je kindje al goed zelfstandig kan fietsen, dus vanaf de kleuterleeftijd. Tot die tijd (als ze nog zijwieltjes nodig hebben) fietsen ze lekker op de stoep en loop je er zelf achteraan. Waar let je nou op als je een kinderfietsje gaat kopen? Kijk hier voor tips: www.fietsersbond.nl/de-fiets/fietssoorten/kinderfietsen/tips-voor-de-beste-kinderfiets Onze favoriet is de Puky.

   

  • Gezellig samen op de mamafiets. Een moederfiets is steviger dan een gewone damesfiets (moet immers meer gewicht kunnen dragen), heeft meer ruimte tussen het zadel en het stuur (zodat er een voorzitje op past zonder dat je zelf klem komt te zitten), heeft een stabiele dubbele standaard (je wil niet dat je fiets omvalt als je je kindjes erin tilt!), een stuurslot op het voorwiel (zodat je stuur niet omklapt als je stilstaat) en een aangepaste bagagedrager (zodat er een achterzitje op gemonteerd kan worden). Kijk voor meer tips op www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/op-de-fiets/soorten-fietsen/moederfiets en lees ook mijn reviews van de Cortina en BSP mamafietsen op deze pagina. Zelf gebruik ik met veel plezier de Cortina Special Roots. Het is even wennen om te fietsen met extra gewicht op het stuur of achterop, oefen dus een paar keer met iets zwaars voordat je je kinderen erin zet. Tip: als je een kindje in een voorzitje vervoert, doe dan geen boodschappen in het mandje voorop je fiets, anders wordt het geheel wel erg zwaar en onstabiel!
   onderwaterfiets
   Ook het kinderzitje is belangrijk, koop eentje met goede riempjes (altijd je kindje vastmaken op de fiets!) en stel de voetensteuntjes af op de goede hoogte. Check of het zitje voldoet aan de Europese veiligheidsnorm NEN-EN 14344 en gebruik hem niet als je kindje nog niet zelfstandig kan zitten, anders is het nekje nog niet sterk genoeg! (Meestal pas na een maand of 9.) Zie www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/op-de-fiets/mee-op-de-fiets/veilig-op-de-fiets-check Jongere baby’s zou je kunnen vervoeren in een Maxi-Cosi die je met een Steco baby-Mee frame achterop je fiets bevestigt. Zelf heb ik dat nooit gedaan. Mijn kinderen zitten heerlijk in de kinderzitjes van Yepp.

   

  • In de bakfiets. Vooral in grote steden is de bakfiets erg populair. Het is even wennen om met zo’n lange fiets te manoeuvreren, maar ook hier geldt: oefening baart kunst. Het voordeel is dat je extra ruimte hebt voor boodschappen en zo en als het regent kun je een dakje over de bakfiets spannen. (Jij wordt dan wel nat, maar je kinderen blijven tenminste droog.) Heb je een kleine baby, dan kun je een Steco Baby-Mee op op bodem van de bak bevestigen, waar je een Maxi-Cosi in doet. Je baby hoeft dan geen helm op, hij is dan goed beschermd door de Maxi-Cosi (wel de draagbeugel omhoog doen). Dreumessen kunnen in een zogenaamde baby- of peuterschaal zitten en peuters kunnen gewoon op het bakje in de bakfiets zitten. Wel in de riempjes en met een helm op natuurlijk! Er zijn balfietsen met twee wielen (dit is het meest comfortabel voor je kinderen en lijkt het meest op een gewone fiets) en met drie wielen (dit is stabieler als je stilstaat). Probeer hem vooral eerst uit voordat je er eentje koopt! Zie ook www.fietsersbond.nl/de-fiets/fietssoorten/bakfietsen/bakfietsentest Zelf heb ik de cargobike Long van bakfiets.nl en die bevalt prima! En als je van luxe en gemak houdt: er zijn ook elektrische bakfietsen. Mijn tip: zet je bakfiets goed vast aan een hek of paal met een goed kettingslot, want ze zijn een geliefd object voor dieven! (Geldt overigens ook voor de mamafiets.)

   

  • Met een fietskar. Deze kun je gewoon achter je eigen fiets hangen en als je hem loskoppelt is het een kinderwagen! Erg handig dus en meestal groot genoeg voor twee kinderen. Ook hierin kun je een baby- of peuterschaal bevestigen en meestal ook wat bagage meenemen. Kijk voor tips op www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/op-de-fiets/soorten-fietsen/fietskar

  fietskar

  Lopend

  Je oudste kind kan lekker lopen, (loop-)fietsen of steppen en je jongste kan in de kinderwagen, buggy of draagdoek. milieubewust en gezond! Je kunt ook kiezen voor een meerijdplakje voor achter de kinderwagen, waarop je oudere kindje kan staan of zitten als hij moe wordt. Hierdoor wordt het echter wel wat lastiger om recht achter de kinderwagen te lopen, dus niet iedereen vindt dit handig. Zelf gebruik ik de Stokke Trailz kinderwagen als ik ook nog boodschappen wil doen, want daar kan lekker veel onderin en is comfortabel voor je kindje. Onze favoriete buggy is de BabyZen Yoyo, die is licht, wendbaar en vouwt klein op (handig voor achterin de auto). Zie www.consumentenbond.nl/kinderwagen/ voor kooptips.

  IMG_1466

  Wat ik zelf erg prettig vind, is wandelen met mijn kindje in een draagdoek of ergonomische draagzak. Dit is gezellig, goed voor de hechting met je kind en je hebt lekker je handen vrij. Kleine baby’s draag je op je buik, wat grotere kindjes op je rug. Let er wel op dat je draagzak ergonomisch is. Veel fabrikanten claimen dat hun draagzak ergonomisch is, terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Veel voorgevormde draagzakken zijn te smal aan de onderkant, waardoor de beentje naar beneden bungelen. Het is beter voor de heupjes om in de zogenaamde kikkerhouding te zitten. Kijk voor meer info op durftedragen.nl/draagdoeken-ergonomische-dragers/ en op www.consumentenbond.nl/test/baby-kind/je-baby-dragen1/

   

  Algemeen Blog featured , , , , , , , , , , , , ,

  • Deze blog is geplaatst door: Oedske
  • Ik ben Oedske Osinga, 34 jaar en moeder van dochtertje Neelke. Samen met man, dochter en poes woon ik in de Bloemenbuurt in Den Haag. Doordeweeks werk ik als psycholoog in Rotterdam en in het weekend zijn we vaak op onze zweefvliegclub te vinden in het oosten van het land.
  • Meer berichten van Oedske

  Jouw commentaar